DOĞA TARİH DERNEĞİN’DE DÜNYA SU GÜNÜ ÇALIŞTAYI YAPILDI.
SUYUMUZUN %75’İNİ TARIMDA KULLANIYORUZ
22 Mart Dünya Su Günü Nedeniyle Temiz Suyun Önemi ve Sürekli Temini Konusunda Kamuoyunda Farkındalık Yaratmak Amacıyla Doğa Tarih Derneği Merkezinde Bir Çalıştay düzenlendi.
Moderatörlüğünü Trabzon Eski Tarım ve Orman İl Müdürü Ali ÇANKAYA nın Yaptığı çalıştay’a Doğaseverler, Öğretim Üyeleri, Kamu Yöneticileri, Mimar ve Mühendisler ve Vatandaşlar Katıldı.
SU KISITLI BİR ÜLKE DURUMUNDAYIZ
Çalıştay da Trabzon Tema İl Temsilcisi ve KTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer YÜCESAN Su ve Sulak Alanların Önemiyle İlgili Bir Sunum Yaptı.
Sunumunda su Kısıt Bir Ülke Olduğumuzu ,Bu Bakımdan Suyumuzu Tasarruflu Kullanmamız Gerektiğini ve Sulak Alanların Özellikle Biyo çeşitlilik, Su Düzenleyicisi Rolleri Olduğunu Belirtti.
Yine Son Yıllardaki Yağış Düzensizliği ve İklim Değişikliğinin Etkilerine Değindi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı TİSKİ Genel Müdürlüğü İçme
Suları Şube Müdürü Çevre Mühendisi Derya YETER
Trabzon İlinde İçme Suyu Temini Konusunda Yaptığı Sunumda; İçme Suyu Arıtma Tesisleri, Su Temini İçin Gerçekleştirilen Çalışmalar, Su Dezenfeksiyonu ve Kontrollerle İlgili Bilgiler Verdi.
Trabzon Eski Tarım ve Orman İl Müdürü Ali ÇANKAYA
Tarımın Siyaset Üstü ve Stratejik Bir Sektör Olduğunu, Suyun Tarımsal Üretimin En Önemli Girdisi Olduğunu, Su Tüketiminin yüzde 75’inin Tarımda Kullanıldığını ifade etti.
MİLLİ KONSEY KURULMALI
Bu bakımdan Doğru Sulamanın Damlama ve Yağmurlama Sulama Sistemleri Olduğunu Vahşi Sulamanın Terkedilmesi Gerektiğini; Bu Nedenle Değişim İçin Hep birlikte Suyumuzu Değiştirmeliyiz Dedi.
Milli Su Konseyi Kurularak Su Potansiyeline Göre Havza Bazında Üretim Deseni ve Sulama Sistemlerinin Planlaması Gerektiğini Sözlerine Ekledi.
Yeni Bir Tarım ve Su Sistemi İçin Kamu Özel Sektör ve STK Temsilcilerinin Birlikte Uyumlu Çalışmasının Önemine Dikkat Çekti.
Haber Cemal Yıldız