YARGITAY’IN HAKARET VE SUÇ SAYDIĞI SÖZLER
Son zamanlarda sosyal medya üzerinden özellikle ve bilerek tahrik edici paylaşım yapanlar görüyoruz. Sonra bu paylaşımlara kızıp, sinirlerine hakim olamadan anlık cevap yazanlar bir anda dava edildiklerini öğreniyor.
10.000 TL, 20.000TL gibi tazminatlarla veya 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalan insanlara çok şahit olduk. Özellikle bu alanda uzmanlaşmış avukatlar aracılığı ile dava açıp bu durumu rant haline getirmiş bazı insanlara sosyal medyada dikkat edilmelidir. Eleştiri, ağır eleştiri, kaba ve nezaketsiz söz ayrıdır, suç teşkil eden hakaret sözleri ayrıdır. Her yapılan paylaşıma eleştiri düşüncesiyle yazılan veya söylenen sözler bazen hakaret içerdiği için maddi manevi sıkıntılar oluşturmaktadır.
Hakaret suçu şu durumlarda değerlendirilir. Bir insanın onurunun, şerefinin, kişilik haklarının zedelenmesi, insanın toplumdaki itibarını ve saygınlığını kaybetmesi, kişileri psikolojik olarak buhrana düşürüp değersizleştirecek söz ve davranışlar sergilenmesi olarak özetleyebiliriz. Yargıtay’ın yerleşik kararlarıyla belirlenen hakaret taşıyan sözleri ve hakaret olmayan sözlerin örnekleri aşağıdaki gibidir.
Hakaret ve suç sayılan kelimeler ‘ Şerefsiz, haysiyetsiz, aptal, salak, yüze tükürmek, geri zekalı, hayvan, müsvedde, pislik, alçak, fahişe, or*spu, hırsız, rüşvetçi, adi, sahtekar, gözü görmeyene kör herif demek, bazı el işaretleri, eşek, köpek, öküz, it, kısaltmalı amk, ag, o.ç, mk, ’…vb
Hakaret ve suç sayılmayan eleştiri, ağır eleştiri, kaba ve nezaketsiz sözler ise ‘ Ukalalık yapma, lavuk, işyerimden defol git, bilgisiz, terbiyesiz, tecrübesiz, saygısız, ulan, yalancı, işlem yapmazsan adam değilsin, erkeksen yaparsın, aç gözlü, seni paramla satın alırım, lan, basitsin, beddualar, Allah belanı versin, Allah bildiği gibi yapsın seni , Cehenneme kadar yolun var, siz eşkıya mısınız?, adam değilsin lan, edepsizler, defol git, korkak, karaktersiz, işini doğru yap, kasap mısın,…vb
Atalarımız ne güzel söylemiş ;
‘İnsan dikenlikte çıplak ayakla yürürken ayağına nasıl dikkat ediyorsa, diline ondan daha çok dikkat etmeli’ , ‘Rüzgar eken, fırtına biçer’.
Peygamber efendimiz bu konuda insanları uyarmıştır.
‘İnsanın selameti dilini tutmasındadır. Ya hayır söyle ya da sus’. ‘ Ey Ademoğlu, kalbinde bir katılık bedeninde bir hastalık ve rızkında bir eksiklik gördüğün zaman, bil ki boş şeyler konuştun’, ‘Kim sükut ederse her türlü belâdan kurtulur’
Hz. Ebubekir, peygamber efendimizden bu sözleri duyunca ‘Ağzının içinde her zaman bir taş saklayarak, böylece fazla ve boş konuşmaktan kendini korumaya çalışmıştır.
Günümüzde sokak jargonunda ise ‘ Ağzı olan konuşuyor’ her şeye, her konuya yorum yapanlar diye haklı bir cümle kullanılır. Bu nedenle insan hem çok hata yapar , hem de hukuki problemler yaşamaktan kurtulamaz.
Siz siz olun sözle, fiille, yazıyla, şekille, görüntü veya el işaretiyle hakaret etmeyin!