TÜRKİYE’ DE TARİHİ HAMLE
Toryum, radyoaktif özelliği nedeni ile muhteşem bir enerji kaynağıdır. Ülkemizin enerji anlamındaki çalışmalarının dünyada ses getirdiği yıldı 2007. Türk parçacık fizikçisi ve Boğaziçi üniversitesi Fizik Bölümü Profesörü, Prof. Dr. Engin ARIK , toryum mineralinden enerji üretme konusundaki çalışmaları ile ismini duyurmuştur. Deneysel yüksek enerji fiziği alanında yayımladığı makaleler ile dikkatleri üzerine çekmiştir.
Toryum üretiminde Türkiye dünyada 2.sırada bulunuyor. Uluslararası Atom Enerjisi raporuna göre dünya genelindeki 6,7 milyon tonluk toryum rezervinin % 11 ‘i Türkiye’de bulunuyor.
Toryumun , Uranyumdan 35 kat daha verimli bir yakıt olması, uranyumun binde 6 sı kadar atık üretmesi, uranyumdan 4 kat ucuz olması ,çevreci olması, işlenmesinin daha kolay olması nedeniyle önemini daha da çok artırmıştır.
Karşılaştırma ile toryumun ne kadar önemli olduğunu anlatırsak;
1 ton toryumum= 200 ton Uranyuma = 3.500.00 ton Kömüre = 1.000.000 varil Petrole eşdeğer olduğu görülmektedir.
Yani sadece Isparta Aksu’daki 20.000 tonluk toryum rezervinin Türkiye ‘nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağını biliyor muydunuz? Eskişehir-Sivrihisar’da 380.141 tonluk toryum rezervi, Malatya-Kuluncak’ta 3,8 milyon ton toryum rezervi keşfedilince dünyadaki endişeyi siz düşünün!
Hal böyle olunca hem enerji için gözünü karartan firmalar , hem de enerjide tek söz ve tek güç sahibi olmak isteyen ülkeler için toryum savaşları gizliden gizliye başladı.
Prof. Dr. Engin ARIK ve ekibinin en büyük ideali Türk Hızlandırıcı Merkeziydi. Bu Türkiye için tarihi bir hamleydi. Bu hamle ile Türkiye, dünyada enerji konusunda tartışılmaz bir üstünlüğü olacaktı. Türkiye enerjide ne zaman bir hamle yapsa hemen önü kesilmiştir. Öyle de oldu. Türk Hızlandırıcı Projesinin yürütücülüğünü yapan Arık 30 Kasım 2007 tarihinde Isparta’daki uçak kazasında şehit edildi. Kazada 7’si mürettebat olmak üzere 57 kişi yaşamını yitirdi. Allah rahmet eylesin.
Bugün 29.06.2024 Cumartesi öğrendiğim son bilgide, Prof. Dr. Engin ARIK’ ın başlattığı projede sona gelindi. FİGES ve TÜBİTAK MAM 3000 MW termal gücündeki toryum yakıtlı ergimiş Tuz Reaktörünün ısı değiştiricilerinin analiz ve tasarımlarını, yoğun bir çalışmadan sonra başarıyla tamamlandı. Adım adım ‘Milli Toryum Santrali’ ne doğru Türkiye tarihi bir hamle yaptı. Allah tamamına erdirsin. Türkiye’nin bu enerji hamlesinin devamını heyecanla bekliyoruz. Birçok başarılı enerji hamlesi yaptığı gibi. Devletimiz var olsun.
.