Metin Macit

KARADENİZ’İN İNCİSİ TRABZON.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KARADENİZ’İN İNCİSİ TRABZON.

Oy Trabzon, Trabzon

Sahi bu Trabzon niye bu kadar konuşulur. Yüzölçümü çok küçük, dağlarını Gümüşhane’ye ve Bayburt’a vermiş.

Nüfusu çok az Türkiye’de ilk yirmiye bile giremiyor.

Fabrikaları yok. Eskiden çok meşhur İpekyolu yok.

Sahili kalmamış. Yinede güzel işler yapılmış, mesela sahil yolu; her şeye rağmen biraz nefes aldırmıştır ama bugün için artık yetersiz kalmaktadır.

Özellikle Akçaabat, Çömlekçi ve Yomra geçişlerine acil çözüm bulunmalıdır.

Bu yolun bedeli ağır olmuş, sahili ve denize girilecek alanların çoğunu yok etmiştir. Yine uzunkum’u doldurup stat ve şehir hastanesi(yapılıyor) yapılmıştır.

Bu bir eleştiri değil ama gönül istiyor ki bu işleri sahili öldürmeden yapalım.

Lakin bizim coğrafyamız her şeye izin vermiyor. İşte burada yenilikçi fikirlere ihtiyaç oluyor. Coğrafya ile savaşmadan onunla işbirliği yapmak gerekiyor.

Bu şehir bir şekilde güneye doğru açılmak zorundadır yoksa görmeden edemediğimiz denizimizi göremeyebiliriz.

Sahili ve denizi en çok sıkıştıran karayolu ulaşımıdır.

Tabiî ki karayolu olmadan olmaz ama bir türlü anlayamadığım bunca zamandır hep konuşulan ama hiçbir şey yapılmayan demiryolu ve raylı sistem neden hala beklemektedir.

Bu sadece Trabzon’un değil çevredeki illerin ve ilçelerinde en büyük sorunudur.

Samsun sarp arası acilen yapılmalı ardından da güney illerine Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Malatya, Kahramanmaraş, Adana istikametinde bir bağlantı yapılmalıdır.

Bu yol Trabzon ve Karadeniz bölgesinin olmazsa olmazıdır. Yine hiç kullanmadığımız deniz yolu vardır. Bununda art yapısı tamamlanmalı konforlu gemilerle Samsun İstanbul ve hatta İzmir Antalya Adana bağlantıları olmalıdır.

Gelelim şehrimizde yapılması gereken daha küçük işlere. Öncelikle güney çevreyolu güzergahı gözden geçirilmeli ve tamamlanmalıdır.

Trabzon limanı doldurulup yeşil alan olarak kullanılmalı, sahil yolu Ganita dan limanın mendireğini takip ederek havaalanının üstüne bağlanmalı, tünellerden (ganitadaki) yol kurtulmalıdır.

Yapılan sahil alanlarının deniz kenarı halk tarafından kullanılabilmesi için düzenlenmeli, amatör balık avcılarının canı pahasına kayaların üzerinde balık tutması rahatlatılmalıdır. Gerçekten çok az bir maliyetle sahile dökülen kaya blokları düzeltilerek hem güzel bir yürüyüş alanı hem de insanların güzelce vakit geçirebileceği balık tutma alanı olarak düzenlenebilir.

Son dönemde amatör balıkçılar o kadar artmıştır ki, mesela Trabzon’a ait sadece bir balık avcılığı sitesinin 20 bin takipçisi vardır. O tehlikeli kaya bloklarının üzerinde avlanmaya çalışan balık meraklılarının halleri içler acısıdır.

Tabiki Trabzon’a birde teleferik gereklidir. Meydandan Boztepe’ye bir hat yapılıp hem Boztepe karayolu rahatlatılmalı hem de insanlara kolaylık sağlanmalıdır.

Bu teleferiğin biraz daha uzun olanı da Akçaabat üstlerinden Hıdırnebi’ye yapılmalıdır.

Birde son dönemde kedi köpek sorunumuz olmuştur ki çok hassastır dokunanı yakabilir.

Parklarda ve yeşil alanlarda hayvan pisliğinden oturulamamaktadır.

Zira sözüm ona hayvan severler kedi ve köpeklerinin tuvalet ihtiyaçlarını bu alanlarda gidermektedir.

Bu işin çözümü bulunmalı yeşil alanlar temiz olmalıdır. Şehir içerisinde köpek gezdirmek kesinlikle yasaklanmalıdır. Kimse hayvanları benden çok sevdiğini anlatmasın, hayvan sevgisi başka bir şeydir. Bu konuda söylenecek yapılacak çok iş varda bu bir başlangıç olsun.

 

KARADENİZ’İN İNCİSİ TRABZON.
Giriş Yap

Avrasya Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin