LAHANANIN KARASI ÜZERİNE ….
Bu aralar hiç sorunumuz yokmuş gibi birde kara lahana yemeği düştü gündeme.
Neymiş efendim lahana yemeği güzel bir yemek denilmişte, lezzetli denilmişte, sıradanmış da,
eeee başka;
Başkasını anlatmakta bizi aşar ama dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışalım.
Öncelikle tüm Türkiye’de sevilen bir sebzedir kara lahana.
Başta Trabzon olmak üzere Giresun, Ordu ve Rize illerimizin mutfaklarının da vazgeçilmezidir kara lahana.
Özellikle sarması tam bir efsanedir kara lahananın.
Lahana kavurması, lahana gulyası ,
Lahana turşusu, lahana çorbası, lahanalı ekmeği ve de dillere destan fasulyeli kara lahana yemeği, yemede yanında yat mübareğin.
Acıktım mı ne, bir tarif yapardım affınıza sığınarak ama bölgemizde bu işin bunca duayeni varken kusur ederim diye korkuyorum, yine de anlatacağım.
Kuyruk yağı ve özellikle barbon fasulyesi ile pişirilmiş lahana yemeğini servis ederken yanına yer ateşinde yada kuzinede pişmiş taze mısır ekmeğini ve yoğurdu koyacaksın, ekstradan yumrukla kırılmış kuru soğan cücüğünü de eksik etmeyeceksin.
Bolca kırmızı biber ve baharatlarını ilave edince Oy oy oy oy. Rahmetli babam derdi ki “Şimdi senin ellerini benimde ayaklarımı bağlayıp oturalım sofraya.
Dünyada bu tadı tatmadan giden yemek yedim demesin artık, kebapta neymiş. Gelelim kara lahananın faydalarına; metabolizmayı hızlandırır, bağışıklığı güçlendirir, enfeksiyonu engeller, göz sağlığını koruyucudur, kalsiyum zenginidir kemikleri güçlendirir.
Antioksidandır cildi genç tutar yaşlanmayı geciktirir. En önemlisi de beyni çalıştırır.
Tabi doğal olarak kara lahana yemeyen birisinin lahana yemeğini lezzetli bulmaması da normaldir.
Brokoli, karnabahar, beyaz lahana ve brüksel lahanası gibi türlerin babası olan kara lahanayı pazardan 5-10 tl’ye alıp yemekte tabii ki, akıllıca bir iştir.
Ha bu arada en önemli özelliklerinden lahana çili ve lahana gofisi’ni unuttum.
Gerisi size kalmış artık. Afiyet olsun