AKÇAABAT ORTA MAHALLE DE BULUNAN KİLİSE MÜZE OLARAK HİZMET VERECEK
Trabzon’un Akçaabat ilçesinde tarihi Orta Mahalle’de bulunan kilise müze olarak hizmete açıldı.
Müzenin etrafında dinlenme alanları, cafeler ve sosyal alanlar bulunmakta. Akçaabat’ın değerine değer katacak bu eski kilise şimdi yerli yabancı Turistlere Müze olarak hizmet verecek.
Açılışa Akçaabat Protokolü de hazır bulundu.
Düzenlenen açılış törenine Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Trabzon AK Parti Milletvekili Mustafa Şen, eski Milletvekili Adnan Günnar, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, davetliler ve vatandaşlar katıldı.
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim Yapmış olduğu konuşmada;
“Akçaabat için Ortamahalle önemli.
2017 yılında da başlanan bu proje günümüzde hayat buluyor.
Ortamahalle kaldırımları yapıları ve dini yapıları ile dünyaca ünlü bir merkez. Bizde restorasyon çalışmalarımıza devam ediyoruz.
1. Etap restorasyonunun son kapan çalışmaları için ihalemizi yaptık. Ortamahalle’deki bütün tarih yapılar restore edilmiş ve turizme kazandırılmış olacak. Hep beraber mücadelemizi veriyoruz ve çalışıyoruz. Buradaki işleri biz tek başımıza yapmıyoruz. Daha birçok işimiz var. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez:
“Anadolu toprakları Trabzon’dan Hatay’a Edirne’den Kars’a değişik kültürlerle harmanlanmış topraklardır. Trabzon önemli bir yerleşim yeridir. Akçaabat Trabzon’un önemli yerleşim yerlerinden biridir.
Ortamahalle, korunmayı başarmış önemli bir yer. Buranın korunmasında emeği geçenlere teşekkürü ediyorum. Bu yapının turizme büyük katkısı olacağına eminim. Hayırlı olsun.”
ORTA MAHALLE MÜZESİNİN TARİHİ
Özgün adı Archangel olan bu kilise Hagios Michael ya da Başmelek Kilisesi adlarıyla anılır. Kilise doğu-batı doğrultusunda kesme taştan yapılmış tek apsisli bir yapıdır. Asıl girişi kuzeydendir.
Dışta kapı ve pencerelerin çevresi halat örgülü silmelerle kapatılmıştır. Kubbe kasnağı kafkas stilinde ve beyaz taştan yapılmıştır. İçte çok güzel bir mozaik taban döşemesi vardır.
Mozaik süslemede siyah, beyaz ve kırmızı renklerde doğal taşlardan mozaik kullanılmıştır. Arkeologlar, mozaiklerin 11. ya da 12. yy yapımı olduğunu söylemektedir.
Kilisenin yapımı Bizans Dönemi sonu 12. 13. yy’da olduğu sanılmaktadır. Mayıs 1846 tarihinde onarım görmüştür. Akçaabat’ı 1836 tarihinde ziyaret eden Seyyah W.J.Hamilton “ Platona’da Hagios Michael kilisesini ziyaret ettim. 800 yıl önce eski Bizans stiliyle yapılmıştır” diyerek bu tarihi göstermektedir.
Akçaabat’ın gözdesi tarihi Ortamahalle’de bulunan 7 asırlık bina (St. Michael Kilisesi), sosyal ve kültürel faaliyetlerde kullanılmak üzere restore edildi. Bahçesi ile birlikte düzenlenecek tarihi bina; küçük toplantılar (şehrin ve mahallesinin tanıtımı, resim, müzik vb.) ve sanat galerisi olarak kullanılmaktadır.
Foto Mümin Aydın
Haber Cemal Yıldız